• in

    Ke Koh Lanta Thailand Kita

    Percutian kali ni, kami ke Koh Lanta dengan my friend Nina & family. Kami memandu kereta masuk ke Thailand melalui Wang Kelian. Perjalanan ambil masa 3 jam dari Wang Kelian utk sampai ke Koh Lanta. Kami stay di Lanta Miami Resort, tempat yang cantik, bilik besar dan selesa, ada kolam renang dan belakang tu terus pantai. Percutian yang singkat tapi sangat berbaloi.

    Lanta Miami Resort

    kami 2 beranak je, amik katil sorang satu la nampaknya

    Dah start dah, pantang nampak pantai, 2 cangkul sedia bina sand castle huhuhu

    ingat nak mandi pantai hari ni, tapi angin ngan ombak agak kuat

    time kami datang ni, orang tak ramai. seronok macam pantai ni kami yang punya

    apa yang sedang dia fikirkan tu, harap menghayati ciptaan Allah. Mungkin juga rindu abahnya tak dapat ikut.

     

  • in

    Keindahan WOW Pulau Kiwi Utara

    Trip 7 Hari North Island New Zealand

    Bila cerita pasal New Zealand, apa benda pertama yg terlintas dalam fikiran korang?

    • All Black (pasti anda peminat rugbi)
    • Lord of The Ring atau Hobbit
    • Burung Kiwi
    • Smeagol my precious… hahaha
    • Keindahan Alamnya

    Semua diatas betul… New Zealand juga terkenal sebagai Syurga Dunia kerana cantik & indahnya North & South Island. Tapi trip kami kali ni hanya cover North Island…. sobsobsob. South Island InShaAllah next time.

     

    North Island Day 1

    Perjalanan ambil masa kurang lebih 8 jam. 6 jam dari KL ke Gold Coast, dan 2 jam Gold Coast ke Auckland, New Zealand. Sampai kat Auckland dah pukul 5 petang.

    Destinasi pertama kami, ialah airport masjid yang terletak beberapa km dari airport Auckland. Solat Jamak Qasar disitu dan teruskan perjalanan ke Rotorua. Perjalanan ambil masa 3 jam, jalan agak gelap, sunyi dan akhirnya kami tiba di Four Canoes Hotel. Makan & tido jela sempat untuk hari ni.

    sampai-auckland-airport
    sampai auckland…. menetap di four canoes hotel, belasah maggie curry

    North Island Day 2

    Kuirau Park – Hobbiton Movie Set – Government Garden – Rotorua Lake

    Pagi tu kami menuju ke Kuirau Park yang terletak beberapa km dari hotel..rupanya tempat ni merupakan geothermal effect, ada banyak kolam air panas. Patut la bau telur tembelang rupanya sulphur..

    kuirau park

    geotermal public park... byk hot spring

    berkelah sambil posing2 ambil gambar
    dari depan pokok, sampai manjat pokok nak posing….

     

    Lepas letih berposing, kami ke desinasi seterusnya. Matamata, tempat pengambaran Hobbit & Lord of The Ring. Entry ke lokasi ini NZ $79 /person.

    hobbiton matamata

    Yg ni tempat beli tiket & cenderahati, pengunjung2 disini akan dibawa menggunakan bas pelancong ke lokasi perkampungan hobbit dalam lebih kurang 15 minit.

    Baca Kisah Fateh the Hobbit.

    frodo
    Ini adalah fateh, jiran frodo
    fateh seorang yg sangat rajin. tidak macam frodo yg hilangkan diri selepas curi cincin smeagol.
    kerana sikapnya yg sangat rajin, fateh pada usia setinggi pintu hobbit telah berjaya membeli banyak hartanah di perkampungan hobbit
    fateh juga menjalan bisnes import eksport kayu api menggunakan kereta kuda tanpa kuda
    dia sering bantu neneknya jual keju. setiap petang fateh akan teriak “dua singgit dua singgit”. Org2 kampung mula syaki yg fateh bukan asal new zealand dan bukan hobbit. Siapa fateh ni? jengjengjeng

     

    Habis dah kisah Fateh the Hobbit hasil arahan pengarah mak dia. Filem tak masuk pawagam sebab melampau misteri & tak cukup pelakon huhuhu 🙂

    Setelah penat shooting filem di Hobbiton, kami pulang ke Rotorua dan singgah Government Garden dan Lake Rotorua.

     

    government garden
    government garden
    rotorua lake
    rotorua lake
    hayati ciptaan Tuhan
    hayati ciptaan Tuhan

     

    North Island Day 3

    Rotorua Skyline – Wai-O-Tapu

    Naik gondola untuk menikmati permandangan dari atas dan dapat melihat keseluruhan bandar Rotorua.

    pemandangan bandar rotorua

    Kami juga berkesempatan menaiki Sky Swing, buaian gergasi antara salah satu permainan Xtream kat sini. Kemudian kami mencuba menaiki LUGE dengan menuruni cerun curam, tapi game ni sangat excited..

    main LUGE turun bukit, vroooooommmmmmm
    2nd round main LUGE, mmg syok……

    Dah puas bermain, kami bergerak ke daerah Wai-O-Tapu untuk melihat glassier & amazing geothermal. Negara ni mmg kaya dgn geothermal, boleh generate FREE electricity

    sampai dah depan wai o tapu
    jgn pegi terjun sbb ingat kolam air panas, suhu air dia 100 celsius. jadi sup daging terus
    wap air panas… hangat
    persatuan ahli mesyuarat pagar huhuhu
    bau telur tembelang memang kuat kat sini

    Dari Wai-O-Tapu ke daerah Taupo, kami bermalam di Holiday Park, Lake Taupo. Ala-ala camping site, pengunjung boleh pilih nak sewa chalet atau sewa tapak bagi yg guna caravan.

    Top 10 Holiday Resort
    holiday resort menyediakan 2 pilihan, sewa chalet atau sewa tapak untuk campervan

     

    North Island Day 4

    Huka Fall – Lake Taupo – Liliput Animal Farm

    Hari ni kami ke Huka Fall, plan nak naik cruise tapi rupanya pukul 2.30 petang baru ada kosong. waktu kami sampai tu awal sangat baru pukul 10.30 pg. Nak tunggu memang tak la. So, kami just jalan2 menikmati keindahan semulajad kat sini.

    posing sbb takleh mandi kat Huka Fall, deras ni
    berjaya snap gambar rainbow

    Dari puncak Huka Fall, kami turun kebawah lawat Lake Taupo. Nampak mcm sea view tapi sebenarnya adalah tasik yg sangat besar. Memang excellent.

    Lake Taupo
    Indah mata memandang…. Lake Taupo
    cantikkan pemandangan semulajadi disini, indah tetapi byk najis semulajadi disini (tahi itik). Anda akan upgrade skill kesat kasut pada rumput bila berjalan kat sini sbb byk periuk api tahi itik huhuhu
    ruang berkelah lake taupo

    Habis bersantai di Huka fall & Lake Taupo, kami bergerak ke Liliput Animal Farm, Entry fees lebih murah berbanding di Agrodome, mungkin sebab x da show dan tempat ni pun agak jauh dan di pedalaman. Tapi agak berbaloi, kami dapat bagi makan pada kambing, guinea pig, poney, Lamar dan macam-macam binatang lain kat sini.

    Fateh jerit “mama, poney”, terus posing bagi makan dan suruh husband amikkan gambar. Husband tegur “itu keldai la”. Epic Fail huhuhu
    binatang paling hensem kat sini adalah llama, dia punya ramos (jambul) memukau penghuni farm2 lain disini. yg kanan tu llama jambul kene tebas dah. mungkin masih bersekolah. Beware..Lamar like to spit!
    my little poney & friends….
    geli geleman tangan bila suapkan jorang nie, tapi itulah pengalaman yg menyeronokkan disini
    lak sibuk
    adik ipar aku ni macam pirate tak, sbb dia ada parrot…. cewah. fateh sibuk main rabbit
    konfius nak ckp ini kereta apa sebenarnya ekekeke

     

    North Island Day 5

    Turangi – Turangi River – Mt Tongariro

    Ni nak review rumah airbnb yang kitorang stay masa di Turangi, New Zealand. Rumah ni milik Mr Clint. Rumah yang cantik & selesa untuk kami sekeluarga bercuti di sini. Rumah ni ada 4 bilik dan 1 toilet. Kitchen dia lengkap dengan peralatan dapur, nak masak memang x da masalah. Sayangnya ktrg just stay 1 mlm sahaja kat sini. Klu ikut hati, nak stay lama sikit kat rumah ni. Area Turangi ni takde apa sangat attraction, cuma dekat dengan Tongariro Alphine crossing dan Mt Ruapehu.

    rumah Mr Clint
    wellcome chalkboard dari Mr Clint, ada tempat barbeque & kayu api, boleh layan nie
    umah dia mmg santai dan rileks
    bedroom pun selesa, rumah ni mmg getaway untuk istirehat dgn family
    belakang umah ada kebun tanaman tomato, lemon, strawberry etc, Mr Clint suruh petik jika nak makan tau nak guna untuk masak

    Selalunya orang akan memancing ikan trout kat sini, sbb ikan trout kat sini antara yang terbaik kat dunia. Kami just singgah kat Turangi river yg berdekatan, dapat la feeling main-main sungai kat oversea ni.

    belakang rumah ada Turangi River, kaki pancing seronok datang sini sbb banyak ikan trout

    Balik rumah semua dah lapar, kami gotong royong masak. Ketua chef husband.

    masta chef husband masak, ayam & salmon panggang. Mak ngan fateh dah tak sabar nak makan 🙂

    Aktiviti hari ni santai, berjalan-jalan just nak appreciate nature. Kami singgah Mt Tongariro

    depan mt tongariro, antara gunung berapi di zon taupo. tak daki sbb tinggi sangat

     

    North Island Day 6

    Hamilton Garden – Hamilton Mosque – Buckland Beach – Omana Regional Park

    Checkout je dari rumah di Turangi, kami bergerak menuju Hamilton Garden. Ada taman bunga cantik disana. Jom….

    tempat ini bagus untuk aktiviti keluarga
    budak ni jadi hyperaktif la kalau jumpa taman permainan & padang lapang, letih nak kejar
    itu bukan aiskrim sayang oi…. takleh makan
    taman ni kalau musim bunga memang syurga bunga la

    Singgah sembahyang zohor di Masjid Hamilton, ramai muslim disini terutamanya muslim somalia.

    Alhamdulillah, jorang ni peramah. berborak dengan beberapa orang disini. hari ini jorang buat kutipan derma untuk bantu muslim Somalia yang sedang dilanda kemarau.

    Kami kemudian menuju ke rumah penginapan Mr Ge yang terakhir di Pakuranga Rd, Auckland.

    penginapan terakhir di New Zealand. Rumah 2 tingkat
    yang penting mesin basuh, senang basuh semua baju sebelum balik Malaysia. Sampai Malaysia nanti rileks tak perlu dan basuh baju satu beg 🙂

    Semua gian lagi nak berjalan, ingatkan nat rehat. Berdekatan rumah kami, ada pantai indah, Buckland Beach.

    seaview buckland beach
    fateh & dinosaurs muahahaha

    Habis di Buckland Beach, kami menuju Omana Regional Park.

    pemandangan hijau….
    fateh “mama, seagull”, mama “iya ke dok”

     

    North Island Day 7

    Butterfly Creek – Dinasour Land

    Hari terakhir kat Auckland. Fateh kata bosan jalan-jalan. So, kami decide nak bawak dia ke tempat ni untuk tengok dinosaur, favorite dia. Rupanya kat sini, ada macam-macam animal lain macam lamar, walabi, kambing, guinea pig , butterfly, crocodile, dll.

    seronok lah kau

    happy sangat dia ni, tinggalkan kat sini baru tau
    raptor ambush
    dinasour nak panjat pokok, logik ke?

    cuba cari llama dan walabi?

     

    Habis dah coret saya sepanjang bercuti di North Island, New Zealand. Ada rezeki kami rancang nak ke South Island, New Zealand. Tak sah ke New Zealand kalau tak visit South Island sebab kat sana lagi banyak pemandangan semulajadi yang 2x WOW.

  • in

    Misi Nekad Memburu Yuki

    Trip 6 Hari ke Osaka Japan

    Trip 6 hari, bermula 12 hingga 18 Januari 2017. Kekok jugak sebab sebelum ni kami pernah bercuti di Tokyo, tetapi ditemani kawan yang mampu berbahasa jepun. Nekad pergi juga bertiga, takda yang mahir berbahasa jepun, hanya tau Árigato’ dan Alhamdulillah semua berjalan lancar.

    Osaka day 1

    Bertolak dari KLIA 2 pada pukul 8 pagi dan sampai di Kansai airport lebih kurang jam 5 ptg waktu jepun. Perjalanan agak lama, nasib baik bawa laptop layan cite Pete’s Dragon.. takda la bosan sangat.

    Sampai sahaja airport, check immigration, kastam then terus serbu kansai information counter beli pass;

    JR pass -2300 yen x 2 adult
    Keihan pass- 700 yen dan x 2 adult
    Osaka amazing pass -3000 yen x 2 adult

     

    trip osaka japan 004
    Pass travel yang kami guna kat Osaka, Kyoto & Shiga

    Kita sangka travel ke negara matahari terbit ni mahal, tapi dengan adanya pass macam ni sangat menjimatkan.

    Untuk ke rumah Airbnb, kami perlu turun di Stesen Shin Imamiya, kami gunakan train Nankai Limited Express lebih kurang 40 min. Nasib baik host rumah dah bagi guide nak ke rumah & password kunci sume. Rumah kecik tapi selesa lah untuk kami bertiga.

    Penat…zzzz sampai besok pagi

     

    Osaka Day 2

    Kami keluar rumah awal pagi untuk ke Biwako Valley, perjalanan amik masa 2 jam 30 min. Dari Shin Imamiya kami naik JR Loop Line untuk ke Osaka Station, kemudian ke Kyoto dan menuju ke daerah Shiga. Kami disapa oleh pasangan Indonesia yang kebetulan juga hendak ke Biwako Valley. Alhamdulillah ada geng. Jimmy dan Dhia peramah orangnya, merupakan Dr yang sedang training di salah sebuah hospital di Osaka.

    Dalam train kami dihidangkan dengan permandangan daerah Kyoto dan Shiga. Sampai sahaja di stesen Shiga, salji mula turun.. tapi malangnya pengawal bertugas beritahu yang Biwako Valley tutup disebabkan ribut salji… masa tu sedih x tau nak cakap mcm mane…kami main2 dengan salji yang mula turun tu.. huhu. Nasib baik Jimmy boleh berbahasa jepun, dan dapat info ada 1 lagi tempat yang boleh main snow; Hakodateyama Ski Area. Kami pun naik lagi train ke Omi-Imazu Station, kemudian naik bas ke Hakodateyama Gondola.

    Masa ni salji turun dengan lebat, rumah2 habis diliputi salji yang tebal. Sementara menunggu bas kami sempat bermain salji di stesen bas.. Fateh paling seronok, kalau tak asyik cakap nak main snow je sblm ni. Tercapai jugak hajat dia. Tambang bas ke gondola cuma 220 yen & tiket naik gondola ke ski area 1800 yen /person.

     

    masa tunggu bas pun nak ke Hakodateyama pun dah puas main salji

    puas main salji kat ski area

    Di Hakodateyama, salji turun macam ribut..tapi puas la kami main salji kat sana sampai muka pun pucat lesi.

    Kaki dah beku, seluar pun keras dengan salji

     

    Osaka Day 3

    Makan Jepun Halal – Kyoto – Gion – Fushi Inari – Tokyo Tower

    Hari ketiga kami ke Kyoto menggunakan Keihan Pass, tapi rupanya x boleh naik dari Shin Imamiya, kami kena jalan kaki ke Dobutsuen-mae station yang lebih kurang 5 min dari rumah. Kami naik train ke Yodoyabashi dan naik Keihan Line ke Kyoto. Sepanjang perjalanan, Kyoto dihujani salji lagi.. hooorey.

    pemandangan yang jarang dapat dilihat…. sedut udara segar & nyaman
    Inilah Oshin, sape pernah tengok drama Oshin kecik-kecik dulu….. huhuhu
    pantang nampak salji…. nak main gak lagi

    Kami berhenti di Gion-Shijo untuk mencari kedai Naritaya Halal Yakiniku, kami berjalan lebih kurang 10 min ke destinasi. Kedai makan ni memang sedap, kami makan daging panggang serlion jepun.

     

    susah nak cari restoran halal kat sini, sekali nampak menu mau temenung

     

    Di sekitar bandar Kyoto terdapat banyak shrine yang menarik dan unik seni binaannya. Kami sempat bergambar dari luar. Kebetulan disekitar shrine ni ditutupi salji, apa lagi main ‘Yuki’ lagi, sempat la kami buat snow man, baling2 snow. Kami berjalan2 di daerah Gion ni, bangunannya unik, masil mengekalkan senibina lama.

     

    rasa macam berjalan di Leaf Village Naruto

    Kami juga ke Fushi Inari shrine..dan Kyoto Tower menggunakan Keihan pass. Sebenarnya banyak lagi tempat yang boleh dilawati tapi kami dengan anak kecil, sejuk dan penat.. tu je la tempat yang kami sempat cover di sekitar Kyoto.

    macam scene samurai tak?

     

    Osaka Day 4

    Pada hari ke-4 ni, kami guna Osaka Amazing pass, tempat yg terdekat dirumah kami ialah Osaka Tower, just jalan kaki je ke sini. Diatas tower dapat melihat keseluruhan bandar Osaka. Lepas tu kami bergerak ke Osaka Zoo, tapi malangnye zoo tutup pada hari Isnin. Kemudian kami ke Osaka Museum dan Osaka Castle. Penat mendaki ke castle, tapi pemandangan memang sangat cantik.

    di main gate entrance osaka castle

    Selesai bergambar di castle, kami ke Tempozan ferris wheel, naik gondola dan menikmati pemandangan disitu. Ingatkan boleh naik cruise, tapi Santa Maria Cruise tutup jugak..ish2 malang betul hari ni.

    Nak cover perasaan keciwa, kami singgah di Namba dan makan malam di Halal Ramen Honolu Sedap… teringat2 sampai sekarang..

    Halal Ramen Honolu

     

    Osaka Day 5

    Hari ni, merupakan hari terakhir kami boleh berjalan di Osaka. Disebabkan terlalu banyak sangat berjalan, kaki pun rasa macam nak tercabut dah. Kami bergerak lewat dari rumah dan menuju ke Hep5 salah satu tarikan di daerah Umeda (layan gondola lagi). Kemudiannya, kami ke Osaka House of living, tapi malangnye tutup pada hari Selasa… kecewa lagi sobsob.

    Kami ke dotonbori, area Namba. Disana kami menaiki cruise dan shopping kat duty free. Then, balik rumah packing nak gerak awal besok.

     

     

    Osaka Day 6 – Leaving Kansai…

    Overall percutian ke Osaka ni memang best, ada rezeki boleh datang lagi…

     

  • in

    Jom Cuti Ke Perth Australia

    Percutian kali ni nak cover bahagian western Australia pada May 2016 yang lalu. Trip kali ni dengan kawan-kawan, kami bertiga dan my friend, Tiya, Farhana & anaknya Raisya. Ramai-ramai baru best, klu kami bertiga je mcm krik2 sikit. Fateh pun seronok sebab ada kawan.

    perth australia
    posing dulu kat welcome to perth 🙂

    Destinasi pertama kami, Mandurah Dolphine cruise. Kat sini kalau bernasib baik baru jumpa Dolphine. Kami berkesempatan tengok dolphine tapi dalam gambar tu nampak kecik je la..Entry fees; Adult $28, Student/Senior $22, Child (3-12 years of age) $14,Family (2 adults +2 children) $72.

    mandhurah dolphine cruise
    naik bot tgk dolphine…. budak2 ni tak mau duduk dalam, nanti tak nampak dolphine katanya
    mandurah dolphine cruise 06
    dolphine ni keluar mengejut-mengejut, tak sempat nak snap gambar. Ini pun nasib baik…. tapi gambarnya melampau kecik, terpaksa tunjuk dgn arrow huhuhu.
    mandhurah dolphine cruise
    kawasan perumahan elite, cantik2. rata-rata ada bot atau kapal layar peribadi. mampu tgk dan berangan je lah

    Awal2 trip memang bertenaga. Gerak menuju Busselton Jetty, ktrg terlewat beberapa jam ke sini dan x berpeluang nak naik train untuk ke dasar laut. Sebelum tu tayar kereta ktrg pancit..nasib baik ada mat salleh bantu kitorang tukar tayar…lega

    Busselton Jetty
    layan tayar pancit, sampai sini dah nak sunset. cantiknya pemandangan
    Busselton Jetty
    minta izin posing dulu yer…. budak2 ni lagi pandai bergaya

    Pada hari kedua, kami bergerak dari Restawile Motel ke Canal Rocks, cantek sangat tempat ni..korang layan gambar ..

    indahnya ciptaan Nya
    titi yang membolehkan pengunjung berjalan keliling canal rocks… tak berani sbb ombak kuat sangat
    chak….

    Kami meneruskan perjalanan ke Hamelin Bay untuk tengok Sting Ray (ikan pari), sekor pun x jump..tapi permandangan kat sini superb..

    cantik tapi tidak dibenarkan mandi sbb byk sting ray (ikan pari)
    ada laluan tuan utk ke tempat tinggi, memudahkan pengunjung melihat pemandangan dari puncak yg terdapat disitu

    Destinasi seterusnya Cape Leeuwin Lighthouse, Fees: Adult $5 Child $3. Byk lighthouse yg terdapat di Australia disebabkan negaranya yang berbentuk pulau. Ini yg terdekat.

    Kami bermalam di Kingsley Motel, di daerah Manjimup dan keesokkan pagi kami berkesempatan ke ladang epal di daerah ini.

    budak2 sukalah siap nak makan, ingatkan jorang kene minta izin dulu, kalau nak kita beli 🙂

    Lepas memborong epal, kami terus ke Green pools & Elephant rock, perjalanan agak jauh, nasib baik tempat ni sebelah2 je.

    kat atas ni baru nampak ala ala green, sbb tu dinamakan green pool
    sini boleh mandi manda, silap kami tak bawa kain basah ngan tuala

    Ini elephant rocks yg di gembar gemburkan, nampak tak? lebih kurang pulau dayang bunting, kene cari sendiri bentuk gajah, ada la dua ekor

    Albany Wind Farm & The Gap (Thorndirrup National Park). Masuk free jer dua-dua ni.

    iklan ke apa ni?
    nature meets wind turbine, satu pemandangan yg bukan lazim dapat dilihat
    The Blowholes, berdiri dekat dgn blowholes ni menakutkan, ombak kuat menghentam batu & lubang ni menghasilkan bunyi yg boleh dikatakan ngeri

    Keesokan pagi tu kami bergerak pulang ke town, dan singgah ke Caversham wildlife Park, boleh main- main ngan kangaroo, ada animal show,koala, llama

    baru habis show cukur bulu biri-biri like a bos, kesian pulak tengok biri-biri tu telanjang
    seronok bagi makan kangaroo, negatifnya kangroo ni jadi sangat pemalas sbb asyik disuap makan oleh pengunjung. siapa yg pernah datang sini mesti faham maksud kangroo pemalas

    palette makanan disediakan satu tong, seronok la budak2 ni.

    “say hai”, gambar last yg saya share, koala. mintak dengan mat salleh tukar, saya dukung koala, mat saleh dukung fateh, dia tak bagi, katanya koala binatang yg cepat stress. saya yang stress tak dapat dukung.